Hoeveel water verbruikt de landbouw nu echt?

Geplaatst op 09-02-2023

Categorie: Dier en natuur

Jij bent vast wel bekend met de discussie rondom het waterverbruik van de landbouw. Sommigen zeggen dat het een groot deel van ons schaarse waterbronnen opslurpt, terwijl anderen beweren dat het niet zo erg is. Maar hoe zit het nou echt? Verbruikt de landbouw echt zoveel meer dan een gemiddeld gezin?

In dit artikel geef ik je antwoord op die vraag.

waterverbruik landbouwHoeveel water verbruikt de landbouw in Nederland?

Volgens cijfers van de Nederlandse overheid verbruikt de landbouw in Nederland jaarlijks ongeveer 3,7 miljard m³ water. Dit is ongeveer 18% van het totale waterverbruik in Nederland.

Het waterverbruik in de landbouw varieert echter sterk, afhankelijk van de groente- of fruitsoort die wordt verbouwd en de regio waarin het wordt verbouwd. Bovendien speelt het weer ook een belangrijke rol. In droge periodes is er bijvoorbeeld meer water nodig voor de gewassen.

Waar wordt het water voor gebruikt?

In de landbouw wordt water gebruikt voor verschillende doeleinden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om gewassen te besproeien en te beregenen, om grond te bevochtigen, en om te zorgen dat dieren voldoende drinkwater hebben.

Het is belangrijk om te weten dat niet al het water dat wordt verbruikt in de landbouw ook daadwerkelijk aan de gewassen wordt gegeven. Veel water verdwijnt onderweg door lekkages, verdamping en infiltratie in de bodem.

Is het waterverbruik van de landbouw te hoog?

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Aan de ene kant is het belangrijk om te zorgen dat we onze waterbronnen zo zuinig mogelijk gebruiken, vooral in tijden van droogte. Aan de andere kant is het waterverbruik in de landbouw noodzakelijk om ons te voorzien van voldoende voedsel.

Een belangrijke stap om het waterverbruik in de landbouw te verminderen is om te investeren in efficiëntere beregeningssystemen en watermanagementtechnieken. Bovendien kunnen landbouwbedrijven ook overstappen op gewassen die minder water verbruiken of op methoden die minder water verbruiken, zoals kasbouw of hydrocultuur.

Hoe kan het waterverbruik verder verminderd worden?

Er zijn verschillende manieren waarop het waterverbruik in de landbouw verder verminderd kan worden: