Alles wat je moet weten over Black Friday

Geplaatst op 11-10-2023

Categorie: Hobby en vrije tijd

Black Friday, een term die synoniem is geworden met kortingen, winkelen en drukke winkelcentra, is een van de belangrijkste dagen in de detailhandel. Maar wat is Black Friday precies, waar komt het vandaan, en waarom is het zo populair? In dit artikel duiken we dieper in op de oorsprong en betekenis van Black Friday en hoe het de afgelopen decennia is geëvolueerd.

De Oorsprong van Black Friday

De term "Black Friday" heeft verschillende oorsprongsverhalen, maar de meest geaccepteerde theorie stamt uit de jaren 1960 in de Verenigde Staten. Het verwijst naar de vrijdag na Thanksgiving, die altijd op de vierde donderdag van november valt. Deze dag wordt beschouwd als het begin van het kerstinkoopseizoen. Winkels bieden op Black Friday vaak grote kortingen en speciale aanbiedingen om shoppers aan te trekken.

De naam "Black Friday" kan verwijzen naar twee verschillende oorsprongsverhalen. De eerste theorie is dat de term "zwart" verwijst naar de boekhoudkundige praktijk waarbij winst in zwarte inkt werd geschreven en verlies in rode inkt. Op Black Friday zouden winkeliers voor het eerst in het jaar winst beginnen te maken, waardoor hun boekhoudboeken van rood naar zwart zouden veranderen.

De tweede theorie beweert dat "Black Friday" verwijst naar de chaos en drukte in de winkelstraten op die dag, waarbij het verkeer in de steden vaak tot stilstand kwam. Het is een dag waarop mensen massaal naar de winkels trekken, wat leidt tot overvolle parkeerplaatsen en lange rijen bij kassa's.

De Evolutie van Black Friday

Black Friday is de afgelopen decennia geëvolueerd en heeft zich aangepast aan de veranderende winkelgewoonten van consumenten. Oorspronkelijk ging het vooral om fysieke winkels, maar met de opkomst van online winkelen is Cyber Monday (de maandag na Black Friday) ook een belangrijk onderdeel geworden van het Black Friday-weekend.

Winkeliers en online retailers bieden nu niet alleen kortingen op de dag zelf, maar ook gedurende de hele week die aan Black Friday voorafgaat, wat bekend staat als "Black Friday Week". Deze verschuiving heeft de drukte en chaos op de dag zelf enigszins verminderd, omdat mensen eerder in de week kunnen profiteren van aanbiedingen.

De Impact van Black Friday

Black Friday heeft een enorme impact op de detailhandel en consumentengedrag. Het is een dag waarop consumenten vaak grote aankopen doen, van elektronica tot kleding, en het is ook een gelegenheid voor vroege kerstinkopen. Winkels vertrouwen op Black Friday-verkopen om hun jaarlijkse omzet te stimuleren, en consumenten kijken uit naar de kortingen en aanbiedingen.

De populariteit van Black Friday heeft geleid tot een wereldwijde verspreiding, niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in landen over de hele wereld. Hoewel het nog steeds geassocieerd wordt met fysieke winkels, speelt online winkelen een steeds grotere rol in het evenement. 

Ben je op zoek naar de beste Black Friday deals? Bekijk ze hier online op Mijn Black Friday!

Conclusie

Black Friday is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen dat het begin van het kerstinkoopseizoen markeert. Het biedt consumenten de kans om te profiteren van aanzienlijke kortingen en aanbiedingen, terwijl het voor winkeliers een cruciale tijd van het jaar is om hun verkoopcijfers te verhogen. Of je nu van plan bent om naar de winkels te gaan of online te shoppen, Black Friday is een dag die velen in hun agenda's markeren voor geweldige deals en kerstinkopen.

Black Friday